Deglacera?

Vad är grejen?

Om jag steker kött så steker jag det ganska hårt, men kort. Oftast.
Det som är kvar i pannan är ofta bränt och oljigt/smörigt.
Jag fattar inte, ska jag hälla på vin och fond på det?
Hur gör ni?

8 kommentarer:

Huskorset sa...

Njaäe. Prova att koka ur pannan med lite vatten utan att röra om. Häll av och smaka om det är nåt att ha till sås grund. Det kan det vara även om det ser bränt ut, bara man inte rör upp det fastbrända. Använd alltså annat kärl om skyn visar sig vara ok.

Huskorset sa...

Fast inte vet jag om det heter deglacera... :-)

Söderberg sa...

Jo, så har jag gjort några gånger. Problemet är ju att det oftast mest smakar bränt...

Huskorset sa...

Jo.
Ja.
Ja, vad är grejen?

Söderberg sa...

exakt
jag undersöker vidare och återkommer

Martin Wezowski sa...

det blir beskt, oftast, bränt, det är kanske fulvarianten på fond, vatten, vin, buljong. Men det funkar ibland.
Egentligen blir det ju alltid bättre att göra såsen från början. Tror inte att det finns en vettig kock som kokar ut sin stekpanna och kallar det såsgrund.

Å andra sidan, jag kan gilla det lilla bittra i såsen som blir.

Söderberg sa...

Jo jo, visst finns det kockar som gör det. I min "Franska" kokbok gör dom det hela tiden. Det är bara: "Ner med en skvätt rödvin i pannan" hela tiden...

Anonym sa...

Att deglacera en panna är ganska grundläggande för en god sås, eller för den delen en god bolognese eller vad helst du nu i en eller flera omgångar bryner kött eller grönsaker.

Att ni bränner vid det ni steker och därmed förstör allt gott som stannar kvar beror på er tillagningsmetod.

Steker ni väldigt mycket/länge i smör? Ptja, då finns där en stor risk att ni har vidbränt smör i pannan. Steker ni med lite, eller ingen olja alls, då har ni troligtvis ett utmärkt recept för en vidbränd botten i pannan. Steker ni kylskåpskallt, kanske till och med tjockare bitar kött, så kommer botten att vara vidbränd när köttet väl är tillagat.

Tyvärr har svenska män och kvinnor helt glömt av hur man lagar mat de senaste årtiondena, så det är väl kanske inte att vänta sig att de klarar av att deglacera en panna och ta tillvara på godheterna på ett godtagbart sätt.