Garam Masala

Gjorde en Delhi chicken garam masala.

Lagerblad, nejlikor, kardemummafrön och kanelstång värms i olja några minuter.


Svetta gul lök och vitlök i kryddoljan. Inte för hög värme.
I med kyckling. Låt brynas/friteras i olja tills den har fått nån sorts yta. Kanske ca 10 minuter.


Blanda sen ner färsk och torkad ingefära, spiskummin, garam masala-paste + kryddblandning, socker, färsk chili, en massa färska tomater (det går även bra med krossade, men inte lika bra) och lite vatten + en massa annat som jag har glömt. Smaka av med (ganska mycket) salt och lite peppar.
Koka i typ ett år.
Färdigt.


Servera med:

Raita: Yoghurt med lite finhackad gurka, tomat och chili + salt och socker.

Citronmarinerade lökringar: Marinera lökringar i citronsaft, citronskal, salt och socker. Gärna i minst en timme.

Chili- eller lime pickles.

Kanske ris, eller ännu hellre Roti-bröd.

Ät och njut.

Citronmarinerade lökringar. Oftast gör jag med gul lök.



Tack/Söderberg

5 kommentarer:

Boel sa...

Sv, Bedarö är helt fantastisk. Skall till Öl-och whiskymässan imorgon och förhoppningsvis hitta fler favoriter...
Lagar väldigt lite indiskt, men det här kanske man skulle ta och testa...

Söderberg sa...

Aha, just det, mässa...
Det hinner jag inte tyvärr. Mycket synd.

Det här är grunden för många bra indiska maträtter.

Man kan t.ex koka blomkål och potatis i ett vatten med lite av de här kryddorna + gurkmeja. När de är klara. gör man samma olja och bryner blomkålen och potatisen iden. Klart.

Eller koka potatis på samma sätt.
Gör samma olja och ha i linser och potatis och låt gå ett tag.

osv osv...

Huskorset sa...

Å vad bra! Indiskt är en favorit, men det blir ju alltid köpe-, iaf för ett Huskors med husmans-utbildning. Toppentips!

Unknown sa...

Snyggt porslin!

Söderberg sa...

HK: At your service!

Nisse: Tack!